Blog

Zo richt je jouw tuin in voor een geweldige nazomer

scenery of a grassfield during sunset

De nazomer is een tijd waarin je nog lekker gebruik kunt maken van je tuin om zo de laatste zonnestraaltjes mee te pakken. De avonden zijn langer, de temperatuur is vaak nog aangenaam, en met de juiste inrichting van je tuin kun je nog goed genieten van deze laatste warme dagen. 

Creëer een comfortabele zitplek

Een comfortabele zithoek is onmisbaar om echt van je tuin te kunnen genieten. Denk hierbij aan een fijne loungeset, een ruime tuintafel of misschien wel een combinatie van beide. Een loungeset kopen kan een goede investering zijn als je regelmatig met vrienden of familie buiten zit. Deze bieden een ontspannen plek om te relaxen, een boek te lezen of een drankje te drinken tijdens nazomeravonden. Kies een set met zachte kussens en weerbestendige materialen, zodat je er geen zorgen over hebt bij een plotselinge regenbui. Plaats de set op een plek waar je kunt genieten van de zon, maar ook een beetje schaduw hebt voor de warmere dagen. Heb je een overkapping of pergola? Dan kun je tot laat in het seizoen buiten blijven zitten.

Zorg voor warmte en verlichting

Wanneer de dagen korter worden, kan de temperatuur in de avond flink dalen. Dit betekent echter niet dat je naar binnen hoeft te verhuizen. Door het plaatsen van een terrasverwarmer of vuurkorf creëer je een aangename warmte, zodat je comfortabel buiten kunt blijven zitten. Naast warmte is ook verlichting belangrijk voor een gezellige zomeravond in de tuin. Denk aan sfeerverlichting zoals solar lampjes, lantaarns of LED-strips langs de schutting of het terras. Met de juiste verlichting benadruk je niet alleen de mooiste elementen van je tuin, maar zorg je ook voor een gezellige en ontspannen sfeer. Het voordeel van solar verlichting is dat het energiezuinig is en geen ingewikkelde bedrading nodig heeft.

Creëer beschutting tegen de wind

In de nazomer kunnen de avonden frisser aanvoelen door meer wind. Door beschutting te creëren, zoals een schutting, haag of windscherm, zorg je ervoor dat je tuin een knusse plek blijft. Een pergola met klimplanten zoals druivenranken of klimop biedt niet alleen beschutting, maar voegt ook groen en sfeer toe aan je tuin. Voor een extra huiselijke uitstraling kun je ook buitenkleden of dekens neerleggen. Niet alleen praktisch, maar ook decoratief! Heb je genoeg ruimte? Dan kan een overdekt terras of veranda een waardevolle toevoeging zijn om ook op regenachtige dagen van je tuin te kunnen genieten.

Voeg groen en kleur toe aan je tuin

Hoewel de nazomer in het teken staat van het einde van het groeiseizoen, zijn er genoeg planten die nog bloeien in deze periode. Kies voor vaste planten zoals herfstasters, dahlia’s of zonnehoed om kleur en leven in je tuin te behouden. Deze planten bloeien tot ver in de herfst en trekken bovendien vlinders en bijen aan. Ook winterharde siergrassen zijn een goede optie om hoogte en beweging in je tuin te brengen. Wil je het hele jaar door groen in je tuin hebben? Overweeg dan om enkele groenblijvende struiken zoals buxus of laurier te planten. Met een paar potten op het terras kun je makkelijk wat extra kleur en gezelligheid toevoegen, zonder dat het veel onderhoud vraagt.

Maak je tuin persoonlijk en ontspannen

Het belangrijkste bij het inrichten van je tuin voor de nazomer is dat het een plek wordt waar jij je thuis voelt. Voeg persoonlijke accenten toe zoals kussens, plaids en misschien zelfs wat kunst of decoratie. Denk bijvoorbeeld aan een sfeervolle zithoek met een loungeset, een hangmat of een paar comfortabele ligstoelen waar je na een lange werkdag kunt ontspannen. Door te spelen met verschillende texturen, kleuren en materialen maak je je tuin niet alleen functioneel, maar ook erg sfeervol. Vergeet niet om ruimte over te laten voor spontane ideeën: een vuurkorf in het midden van de tuin, een barbecue station of zelfs een klein moestuintje waar je nog wat zomergroenten kunt oogsten.

Of je nu alleen bent of met vrienden, met een goed ingerichte tuin kun je van elke laatste zonnige dag genieten.