Inspiratie

Sinan Can: partner, gezin, afkomst, lengte en meer

a man holding a camera in front of his face

Sinan Can, de man die alles die kan. Of nouja, de man die veel kan. De man is een voorbeeld voor velen, maar tegelijkertijd krijgt hij van anderen een boel haat over zich heen. Bedreigingen vliegen hem regelmatig om de oren. Hoe? Tja, dat komt door het werk dat hij maakt. Gegrond? Well, daar zijn de meningen natuurlijk ook over verdeeld. Laten we het erop houden dat Sinan Can voor velen veel heeft betekent met de programma’s die hij maakt.

In dat geval is de vraag die overblijft: ‘wie is Sinan Can dan eigenlijk?’. In deze blog gaan we in op zijn partner, gezin, afkomst, lengte en nog veel meer. Benieuwd? Lees dan gauw verder. We zullen je niet langer tegenhouden.

Wie is Sinan Can?

Voordat we zo specifiek ingaan op de details van Sinan Can, is het misschien handig om eerst te vertellen wie hij eigenlijk is. We begrijpen namelijk best dat niet iedereen deze grote meneer kent. Want, spoiler, groot is hij zeker.

Sinan Can werd op 31 oktober 1977 geboren. Hij is officieel van Turks-Koerdische afkomst. Zijn vader is hierbij de Turkse invloed, zijn moeder geeft hem zijn Koerdische roots. Zijn jeugd omschrijft Can zelf als ‘zeer gelukkig’. Hij groeide op met zijn kleine broertje in Nijmegen, een plek die hem ontzettend dierbaar is. Vandaag de dag woont hij dan ook nog in deze stad. Zelfs in zijn studententijd, toen hij in Tilburg de studie journalistiek volgde, week hij niet af van ‘zijn’ stad. Hij pendelde maar al te graag op en neer om in de stad te zijn. En, zoals hij zelf vertelde, als de een stad als veilig voelt voor al vier generaties Can, dan moet het wel goed zitten.

In zijn jeugd bezocht Can elke zomer de stad Erzincan. Hier zijn zijn vader en grootvader geboren. Wat Can zelf met Nimma (Nijmegen) heeft, hebben vader en opa dus met hun eigen geboortestad. Alles wat er zich daar afspeelde, heeft bewust en onbewust invloed gehad op zijn eigen identiteit. Zo vanzelfsprekend is en was het namelijk niet dat zijn Turkse vader en Koerdische moeder samenkwamen.

Zijn bijdrage aan de wereld van documentaires

We kennen Sinan Can vandaag de dag van zijn documentaires die hij voor Zembla en BNN VARA maakte. Een documentaire is een non-fictiefilm of -serie, die bedoeld is om de werkelijkheid te representeren. De onderwerpen richten zich op het verkennen van culturele, historisch, sociale of politieke onderwerpen. Middels feitelijke beelden, veel uitleg en interviews wordt dat alles bewerkstelligt.

In het geval van Can gaan eigenlijk alle documentaires over iets dat met zijn eigen afkomst te maken heeft. Of een soort van, althans. Hij maakte een documentaire over de kinderen van het Kalifaat, over alle schatten en parels die langs de Eufraat te vinden zijn, over een terrorist genaamd Samir A. en nog veel meer. Je kan wel begrijpen dat deze inzichten veel informatie overbrengen, maar dat er met die informatie ook tegenstanders de grond uitschieten. Tegenstanders die het er niet mee eens zijn dat een groep in een slecht daglicht worden gezet of simpelweg andere ideeën hebben dan hoe Can ze verteld. Wij persoonlijk zijn blij met deze indrukwekkende documentaires die Can maakt. De documentaires zijn genuanceerd, Can laat zijn eigen roots erin doorschemeren en de beelden zijn ontzettend sprekend.

Van zoon naar vader

Veel mensen zullen in hun leven een moment ervaren waarop ze van een zoon naar een vader of van een dochter naar een moeder veranderen. Tuurlijk zullen ze altijd iemands zoon blijven, maar de familiebanden worden doorgezet. Zo is Can de zoon van zijn vader en kleinzoon van zijn opa’s. Maar, heeft Can eigenlijk al een eigen gezin gestart? Het antwoord op die vraag is moeilijk te geven. Want waar Can erg veel voldoening haalt uit het maken van zijn documentaires en het interviewen van de personen in die documentaires, praat hij eigenlijk niet graag over zichzelf. Hoe zijn gezinssamenstelling eruit ziet, is dan ook niet bekend.

Dat ‘geheimhouden’ heeft alles te maken met zijn beroep. Zo zegt hij zelf: ‘Ik zit al vijftien jaar in de journalistiek. Ik heb veel meegemaakt als het gaat om bedreigingen en intimidaties.’ Hij heeft er zelf voor gekozen gevaarlijke gebieden te bezoeken en misschien uitspraken te doen waar velen iets van vinden. Dat hij zijn eigen gezin, door hen publiekelijk bekend te maken, in gevaar brengt, is volgens Can absoluut niet de bedoeling. Na al die tijd is hij er, naar eigen zeggen, wel achtergekomen dat sommige mensen gewoon echt ‘slecht’ zijn. Met al die informatie denken wij dus wel dat hij inderdaad van zoon naar vader is gegaan, maar hoe groot het kroost mag zijn, weten wij niet.

Lengte en afkomst

Hoe groot Sinan Can is, weten we niet. Wel weten we dat hij redelijk lang is. Door zijn wat grovere postuur is hij daarmee een grote kerel, waar ongetwijfeld velen tegenop zullen kijken. Het voordeel van zijn lengte ziet, of zag, Can in ieder geval zelf wel in. Zo hielp het hem in zijn jeugd. Hij werd vrienden met de gepeste kinderen en kon hen altijd beschermen. Een poot uitsteken naar Can deden ze natuurlijk niet, vanwege die lengte dus.

Over zijn afkomst valt wat meer te zeggen. Hij groeide, zoals vermeld, op met een Turkse vader en een Koerdische moeder. Zijn opa was hier initieel absoluut niet blij mee, gezien een Koerdische de familie niet in zou komen. Uiteindelijk maakt het wel dat Can zelf Nederlands én Turks kan spreken. Ook zijn tripjes in zijn jeugd maken duidelijk waar hij vandaan komt. Zelf spreekt hij ook over een bepaalde sfeer en cultuur die tijdens zijn opgroeien in thuis sterk aanwezig was. Een groot deel van zijn jeugd woonde hij dan ook met zijn ouders bij de vader van zijn vader. Je kan wel begrijpen dat er dan ook waarden en normen vanuit hem zijn doorgegeven. We kunnen in ieder geval concluderen dat Can een man is die al veel heeft bereikt, mooie dingen maakt en een stukje begrip van zijn cultuur Nederland inbrengt.

Gerelateerd
BlogInspiratie

Rik van de Westelaken: partner, carrière en meer

De man die meedeed aan het programma Wie is de Mol?, de man die dat televisieprogramma ook nog won én later mocht…
Blog

Toxic: Betekenis, uitleg en voorbeelden

In het huidige, digitale tijdperk komen we er vaker dan eens achter dat er weer nieuwe woorden het leven in worden geblazen….
Inspiratie

Lieke Marsman: partner, ziekte en meer

De kans is groot dat je wel eens van de naam Lieke Marsman hebt gehoord. Lieke Marsman is op dit moment namelijk…