Blog

Wat zijn Telegram expose groepen?

a blue button with a white arrow on it

Ken je dat platform Telegram? Nee? Nou, dan kunnen we je nu alvast vertellen dat het in sommige opzichten niet het beste chat-programma allertijden is geweest. Houd het maar gewoon bij Whatsapp, zouden we maar zo zeggen.

Zo zijn er op het platform namelijk sinds enige tijd steeds meer expose groepen te vinden. Wil je weten wat dit inhoudt en lezen over nog meer relevante informatie? Lees dan vooral lekker door, want in deze blog zullen we je voorzien van alle antwoorden op je vragen.

Let op: mocht jijzelf een slachtoffer zijn in een Telegram exposegroep? Neem dan zo snel als mogelijk contact op met de politie. Het is niet de bedoeling dat er zulke gevoelige belden zonder jouw toestemming worden gedeeld.

Definitie van begrippen

We beginnen maar eerst met de definitie van de twee belangrijkste begrippen: ‘Telegram’ en ‘expose groepen’. Eén en één is nog steeds twee en ook in dit geval zal het een hoop duidelijk maken. Lees:

  • Telegram
    Telegram is een populaire berichten-applicatie die gebruikers in staat stelt om berichten, foto’s, video’s en bestanden te delen. Het biedt ook functies zoals groepschats, kanalen en end-to-end encryptie voor privacy. Gebruikers kunnen Telegram gebruiken op verschillende apparaten, waaronder smartphones, tablets en computers. Het staat met name bekend om zijn snelheid, beveiliging en gebruiksgemak. Vooral dat tweede maakt dat er soms dingen worden besproken, die eigenlijk niet besproken zouden moeten worden.
  • Exposegroepen
    Exposegroepen zijn groepen op sociale media of berichten-apps waar mensen elkaar ontmoeten om informatie, foto’s, video’s en andere inhoud te delen die bedoeld zijn om anderen te belachelijk te maken, te vernederen of negatief bloot te stellen. Deze groepen kunnen worden gebruikt om roddels te verspreiden, persoonlijke informatie te delen zonder toestemming en anderen te pesten. Ze kunnen schadelijk zijn en kunnen ernstige gevolgen hebben voor degenen die het doelwit zijn van de blootstelling.
    In dit geval gaat het met name om het verspreiden van seksueel-getinte foto’s van minderjarigen/ jonge mensen. Dat is in Nederland opzichzelfstaand al strafbaar, maar omdat het zo moeilijk te achterhalen is, gebeurt het nog vaker dan je denkt. Helaas.

Klinkt als een pittige combinatie, wanneer er op Telegram groepen ontstaan die dit soort dingen in het ‘geheim’ verspreiden.

Per ongeluk in een Telegram-groep terechtgekomen

Het vervelendste is misschien nog wel dat er veel slachtoffers per ongeluk in zo’n groep terecht komen. Je nummer wordt ten onrechte verspreidt en ineens word je belaagd met berichten waarin het er alleen maar om gaat om je zo snel mogelijk in je bed te krijgen. In sommige gevallen worden er zelfs mensen opgebeld. Nu kan het zo zijn dat ze een foto van je hebben gezien. Aan de andere kant is er al ‘incentive’ genoeg als ze weten dat je een jong persoon bent en verder eigenlijk helemaal ‘onschuldig’ bent. Klinkt als iets dat ontzettend vervelend is, nietwaar?

Je hoeft zelf geen Telegram te hebben

En nee, het is een misvatting als er wordt gedacht dat je zelf ook Telegram moet hebben, om gebeld te worden. Zolang zij je nummer en andere persoonlijke gegevens maar hebben, is dat genoeg om je op andere sociale media platforms te contacteren. Of dus om je letterlijk op te bellen via de telefoon, zoals we net al in het voorbeeld aangaven. In 2020 waren er volgens onderzoek m aar liefst 750.000 mensen die lastig werden gevallen met online seksuele intimidatie. Zevenhondervijftigduizend mensen. Dat is bijna een miljoen! Poeh, wat is dat vervelend zeg.

Wat te doen tegen expose groepen

Dag in dag uit, jaar na jaar, en de expose groepen bestaan nog steeds. Je zou misschien verwachten dat Telegram zelf al wel strikte maatregelen heeft genomen om dit soort groepen de lucht uit te helpen. Helaas is het van oorsprong Russische bedrijf nauwelijks tot niet bereikbaar en hebben talloze vragen nog geen zoden aan de dijk gezet. Wat kan je dan nog doen, denk je misschien. Nou, we hebben een aantal punten voor je op een rijtje gezet. Lees:

  • Meld de groep
    Als je een exposegroep tegenkomt, meld deze dan bij Telegram. Telegram heeft beleid tegen misbruik en kan actie ondernemen tegen groepen die de richtlijnen overtreden. Bovendien is alleen al het delen van iemands persoonlijke gegevens (doxing) al strafbaar.
  • Negeer en vermijd
    Mocht je per ongeluk in zo’n groep terecht komen, negeer dan alle berichten die er staan. Verspreiding van dat soort beelden is gewoon strafbaar en dat risico wil je vást niet lopen. Het is overigens niet zo dat jouw ‘negeren’ de groep doet opheffen, maar alle kleine beetjes helpen, natuurlijk!

We hopen dat er in de toekomst middelen komen die deze verschrikkelijke gebeurtenissen kunnen tegen houden. Jij weet misschien wel dat je gekke berichtjes van (voornamelijk) mannen moet negeren, maar een naïeve zestienjarige wie erg onzeker is over zichzelf, zal deze aandacht misschien verkeerd opvatten. Better be safe than sorry, right.

Conclusie

Telegram expose groepen hebben een opmerkelijke verschuiving teweeggebracht in de manier waarop informatie wordt verspreid en sociale kwesties worden aangepakt. Hoewel het van de buitenkant misschien lijkt als een goed platform, is het essentieel om te voorkomend dat er zogeheten expose groepen ontstaan. Expose groepen die ten onrechte seksueel getinte foto’s van jongen sturen of simpelweg hun gegevens delen. Absoluut niet fraai, dachten wij zo.