Blog

Welke voeding verlaagt je testosteronspiegel?

barbell on rack

Voeding heeft een grote invloed op je aanmaak van testosteron. Dit kan positief, maar ook negatief zijn. In dit artikel leggen we je uit welke voeding de testosteronspiegel verlaagt. Als jij je testosteronspiegel wilt verhogen, dan raden we deze voeding sowieso af.

Een lage hoeveelheid testosteron kan zorgen voor verschillende symptomen. Enkelen daarvan kunnen zijn: 

  • Een verminderd libido
  • Erectiestoornissen
  • Vermoeidheid
  • Depressie
  • Verlies van spiermassa
  • Gewichtstoename
  • Verminderde botdichtheid

Dit wil je natuurlijk voorkomen en het kan daarbij helpen om de volgende voedingsstoffen te vermijden. 

1. Gefrituurd voedsel

Een bitterbal, patat, of een berenklauw: wie houdt er niet van? Toch is het beter om deze heerlijke snacks (wat vaker) te laten staan, wanneer je de hoeveelheid testosteron in je lichaam op pijl wil houden. 

Deze voeding bevat naast een hoop calorieën, ook veel ongezonde transvetten. Deze vetten hebben naast de bekende gezondheidsrisico’s, ook volgens onderzoek een negatieve impact op de testosteronspiegel [1]. 

Daarnaast bevat gefrituurd eten AGE’s (Advanced Glycation End products). Dit zijn bepaalde verbindingen tussen voedingsstoffen die sterke vrije radicalen vormen, wat weer in verband wordt gebracht met een lagere testosteronspiegel [2]. 

Ten slotte is een te hoge inname van meervoudig onverzadigde vetten ook niet goed voor de testosteronspiegel [3]. Een uitzondering hiervan is vette vis, maar sterk bewerkte plantaardige olie kun je beter vermijden.  

2. Drop 

Drop, zowel zoete als zoute, bevat een hoop zoethout. Het belangrijkste bestanddeel van zoethout is glycyrrhizine. En dat stofje is in dit geval de boosdoener. Het wordt namelijk in verband gebracht met verstoring van de hormoonspiegels, waaronder dus ook testosteron. 

Zo bleek uit een onderzoek [4] waarbij 25 mannen elke dag 7 gram zoethout namen, dat ze na een week een daling van 26% in testosteron hadden. Best wel veel! Hier een daar een dropje kan vast geen kwaad, maar probeer het binnen de perken te houden. 

3. Geraffineerde suiker 

Probeer geraffineerde suiker te vermijden. Het is logisch dat je na het trainen wat suiker nodig hebt. Zo kan het bijvoorbeeld erg goed zijn om na het trainen je suiker wat aan te vullen met fruit. Suiker in fruit is niet per se anders, maar fruit bevat dusdanig veel vezels dat het een minder negatieve impact heeft op de bloedsuikerspiegel. 

Geraffineerde suiker op een lege maag, of te veel en vaak suiker eten kan daarentegen zorgen voor een constante hoge bloedsuikerspiegel. Dit is niet goed voor de hoeveelheid testosteron in je lichaam. Eet en drink dus snoep, gebak, frisdrank, et cetera met mate. 

4. Munt

Dit klinkt misschien als een vreemde toevoeging aan dit lijstje. Planten en kruiden staan namelijk niet erg bekend om negatieve invloeden op het lichaam. Bij testosteron en munt is dit mogelijk wel het geval vanwege de antiandrogene effecten [5], wat betekent dat het de werking van testosteron blokkeert. 

Af en toe wat kauwgom of een kopje muntthee kan geen kwaad. Wanneer je last hebt van een te laag testosteron, kun je proberen om minder kauwgom te eten en muntthee te vervangen door een ander soort thee. 

5. Alcohol 

Alcohol heeft een hoop negatieve invloeden op het lichaam, al helemaal wanneer je het overmatig drinkt. Zo bleek uit een onderzoek waarbij mannen elke dag 2 tot 3 glazen dronken, dat na drie weken de testosteronspiegel met 7% gedaald was [6]. 

Daarnaast heeft alcohol ook indirecte negatieve effecten. Zo slaap je door alcohol slechter, waardoor je minder testosteron aanmaakt. Een kater zorgt daarnaast vaak voor luiheid, niet sporten en ongezonde voeding. Je kunt je voorstellen dat dit ook geen positief effect heeft op dit belangrijke hormoon. 

Alcohol is tenslotte ook zeer slecht voor je vruchtbaarheid. Als je een kinderwens hebt en je vruchtbaarheid wilt verbeteren, dan raden we het drinken van alcohol sowieso af. 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312216/ 

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27315604/ 

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11525593/ 

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14520600/ 

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788221/ 

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15166654/