BlogTech

Hoe de snelste motoren steeds sneller worden

white and black standard motorcycle

Sneller is niet altijd beter, maar sneller is wel vaak leuker. Je sjeest overal tussendoor en voelt je als een koning op de weg. De meeste motorrijders zullen misschien niet voor hun plezier op de snelweg rijden, maar als ze daar wel in een file terechtkomen, kunnen zij mooi blijven rijden. Anyway, ook als motorrijder ben je in Nederland gelimiteerd door bepaalde snelheidseisen. Gelukkig betekent dat niet dat je nooit de snelheidsduivel mag uithangen. Wat dacht je namelijk van de limieten bij onze oosterburen?

Hoe dan ook heb je, om snel te kunnen rijden, wel een snelle motor nodig. Misschien rijd je wel op een Honda RC213V-S met een topsnelheid van 355 km/h of de Suzuki Hayabusa met een topsnelheid van 320 km/h. In dat geval weet je ongetwijfeld wel wat snel is. Maar weet je eigenlijk ook wel hoe de snelste motoren, waaronder deze twee, keer op keer nog steeds veel sneller worden? Het antwoord op die vraag, evenals het onderzoek daar naar, lees je in deze blog.

Evolutie van motortechnologie

De motortechnologie heeft een lange weg afgelegd sinds de eerste motorfietsen. Van eenvoudige verbrandingsmotoren tot één van de nieuwste, geavanceerde hybride systemen (lees: de Kawasaki Z7 Hybrid), de ontwikkeling heeft geleid tot krachtigere en efficiëntere motoren. Zonder kracht geen snelheid en zonder een boost van efficiënte geen verminderde weerstand. Het zijn evoluties waar dagelijks aan wordt gewerkt. Waarom, vraag je je misschien af. Nou, dat weten wij niet echt. Het is namelijk niet alsof we ineens met z’n allen 140 kilometer op de snelweg mogen rijden.

In elk geval zijn er een aantal factoren, welke stuk voor stuk een belangrijk aandeel hebben (gehad) in de ontwikkeling van de technologie. Lees:

1. Aerodynamica en snelheid

Een cruciale factor bij het verhogen van de snelheid van motoren is aerodynamica. Door het ontwerp van voertuigen te optimaliseren om de luchtweerstand te verminderen, kunnen hogere snelheden worden bereikt. Moderne motoren maken gebruik van geavanceerde aerodynamische principes en technologieën om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. In elk geval is het zo dat een hele slanke sport motorfiets een betere aerodynamica heeft dan eentje waar je op gaat toeren of eentje met een zijwagentje.

#2 Materialen en constructie

De materialen die worden gebruikt in de bouw van motoren spelen ook een belangrijke rol bij het verhogen van de snelheid. Door gebruik te maken van lichtgewicht materialen zoals koolstofvezel en aluminium, kunnen voertuigen sneller accelereren en hogere snelheden bereiken. Bovendien worden nieuwe constructietechnieken toegepast om de structurele stijfheid te maximaliseren zonder extra gewicht toe te voegen. Want, zoals je weet, hoe zwaarder de motorfiets, hoe langzamer hij gaat, wanneer het vermogen hetzelfde blijft. De allerduurste motoren zijn veelal uitgevoerd met carbon. Een geweldig sterk en elegant materiaal, wat nauwelijks iets weegt.

#3 Motorvermogen en efficiëntie

Een voor de hand liggende factor bij het verhogen van de snelheid is het vermogen van de motor. Moderne motoren leveren indrukwekkende vermogenscijfers, wat resulteert in snellere acceleratie en hogere topsnelheden. Daarnaast worden continue verbeteringen in brandstofefficiëntie en energiebeheer toegepast om de prestaties verder te optimaliseren. In principe geldt dat hoe meer pk je hebt, hoe harder de motor kan. Het aantal cc (cilinderinhoud) zegt natuurlijk ook iets over hoe hard een motor kan.

Racesport en technologische vooruitgang

Een wereld die ook invloed heeft op de technologische vooruitgang van motorfietsen, is de wereld van de racesport. Innovaties die zijn ontwikkeld en getest in de racewereld vinden vaak hun weg naar straatvoertuigen. Dit zorgt voor een voortdurende cyclus van verbetering, waarbij de prestaties van motoren steeds verder worden opgevoerd. Met andere woorden, ze testen het daar uit, vertalen het naar een ‘normale’ autoweg motorfiets en jij hebt een snellere motor voor de deur staan.

Toekomstige vooruitzichten

Wat betreft de toekomst van snelle motoren, zijn er tal van spannende ontwikkelingen op komst. Van elektrificatie tot geavanceerde autonome systemen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Hoewel er ongetwijfeld technische uitdagingen zullen zijn, is het waarschijnlijk dat motoren in de toekomst alleen maar sneller zullen worden.

Echter kunnen we natuurlijk niet voor je voorspellen op welke termijn dit soort systemen allemaal plaatsvinden. We bedoelen, pas in eind 2023 is de eerste hybride motorfiets uitgekomen, terwijl dat soort auto’s al veel langer bestaan. Er zijn natuurlijk veel minder mensen die motor rijden dan autorijden, maar stiekem kunnen wij niet meer wachten op de komende ontwikkelingen. Motoren for the win!!

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar de verschillende factoren die hebben bijgedragen aan de voortdurende toename van de snelheid van motoren. Van technologische innovaties tot aerodynamische optimalisatie, er zijn tal van aspecten die hierbij een rol spelen. Naarmate de technologie blijft evolueren, kunnen we verwachten dat motoren alleen maar sneller en krachtiger worden. En laat dat nou net iets zijn waar we meer dan blij van worden.

Gerelateerd
Tech

Kan je zelf de hemelbekleding van je auto repareren?

Wat dat betreft is de mens een heel interessant volk. Laten we zeggen dat grofweg de ene helft graag alles zelf wil…
BlogInspiratie

Alles over de Top Boy cast

Nou, joe hè. Als er een serie lang op zich liet wachten, dan is het misschien Top Boy wel. Tenminste, waar andere…
Gezondheid

Nier verkopen, organen etc., hoe zit dat?

Laten we beginnen met de notie dat het verkopen van een nier of andere organen hartstikke illegaal is. Zelfs zó illegaal, dat…