Gezondheid

Lang geen seks? Dit zijn de gevolgen voor een man

woman in black lace brassiere lying on bed

Tja, het is wat het is, denken we dan maar. Op een gegeven moment krijgt een man in zijn leven de behoefte tot… hoe verwoorden we dit netjes?… tot seksuele activiteit. Dit zal allereerst bevredigd worden met dagelijkse masturbeersessies, maar langzamerhand zal het verlangen naar seks met een ander steeds groter worden. bij de meeste mensen gebeurt dit dan ook en zijn er maar weinig problemen, maar wat gebeurt er eigenlijk als een man voor langere tijd geen seks heeft?

Laten we voorop stellen dat we in deze blog er vanuit gaan dat de vraag erover gaat dat de man geen seks met een ander heeft. Doelen we ook op problemen die bij het onthouden van soloseks gelden, dan zullen we dat erbij vermelden. Hoe dan ook lees je in deze blog wat er gebeurt als een man voor langere tijd geen seks heeft. Lees je verder? Dan weet je of je je zorgen moet maken!

Dit zijn de mogelijke problemen

We starten eerst maar even bij een aantal problemen die mogelijk voorkomen wanneer een man wordt onthouden aan seks. Dit kan gebeuren door letterlijke onthouding, maar zal ook plaatsvinden als de man bijvoorbeeld geen seksuele partner heeft op een bepaald moment.

#1 Stress

Een van de vaakst genoemde problemen die ontstaan bij het hebben van geen seks, is het opkomen van stress. Het is namelijk zo dat het hebben van seks juist ontstresst. Zo is er weleens uit onderzoeken gebleken dat mensen een hogere bloeddruk krijgen ten tijde van stress, dan mensen die ‘quote om quote’ gister nog lagen te ballen (pardon our French). Het is blijkbaar toch een manier waarmee mensen hun zorgen even links kunnen laten liggen.

#2 Chronische aandoening

Uit een ander onderzoek blijkt dat het risico op chronische aandoeningen en kanker bij mannen op latere leeftijd hoger lag, wanneer deze mannen weinig of geen seks hadden. Bij zoiets als prostaatkanker is bijvoorbeeld het verschil enorm, sick toch? Waarom dat precies zo is, is niet bekend, maar het zal ongetwijfeld te maken hebben met bepaalde stoffen/ hormonen die tijdens de seks worden afgegeven. Wil je gezond blijven, houd er dan een actief seksleven op na (of zoiets).

#3 Blauwe ballen

Och, hoe vaak je een man toch niet hoort zeuren over zijn ‘blauwe ballen’ is niet op één hand te tellen. Maar, is dat eigenlijk wel een ding, die blauwe ballen? Nou, in principe, als een man ook nooit klaarkomt middels solo seks, dan kan het best zijn dat hij last ervaart. Er zou dan extra bloed in de penis, ballen en eikel blijven, waardoor het er qua uiterlijk wat blauwer uitziet. En dan doet het misschien ook wel pijn.

Maar goed, is het nou echt nodig dat een man zo vaak seks heeft, of is dat meer iets wat mannen zichzelf aanpraten?

Is regelmatig seksen echt nodig?

Nou, het antwoord op de vraag op dit tussenkopje is volgens verschillende onderzoekers ‘nee’. Net zoals een vrouw kan een man prima een tijd zonder seks en ook zonder klaarkomen. Het is ook maar wat je jezelf aanwendt, op sommige vlakken. Ben jij bijvoorbeeld gewend om drie keer per week van bil te gaan en stop je er dan abrupt mee (ook met soloseks), dan zal dat genoeg invloed hebben op je gemoedstoestand. Zowel mentaal als fysiek, bedoelen we dan.

Gezien de vermeende voordelen van het hebben van seks ook wel erg positief schijnen te zijn, zou je kunnen stellen dat het wél nodig is. Daarom is het goed om voor jezelf een bepaalde behoefte vast te stellen. Let wel dat het bepalen van wat een ‘gezonde’ frequentie van seksuele activiteit is, kan variëren van persoon tot persoon. Deskundigen adviseren echter over het algemeen dat het belangrijk is om een balans te vinden die zowel bevredigend als gezond is voor zowel individuen als relaties. Ga bijvoorbeeld in gesprek met je partner over jullie seksualiteit, verwachtingen behoeften. Als je een relatie hebt met een vrouw, zou je bijvoorbeeld ook meer kunnen inzetten op emotionele intimiteit. Vanuit daar kan je samen werken naar een frequentere fysieke intimiteit.

Hoe weet je wat gezond is?

Goed, het kan ook nog voorkomen dat je misschien het idee hebt dat je juist te veel bezig bent met seks. Mogelijk kamp je dan met een seksverslaving. Gelukkig is dit goed te behandelen, maar dan moet je er wel voor open staan om in gesprek te gaan met een behandelaar. Gezien ‘seks’ nogal een gevoelig onderwerp is in Nederland, zal je het gevoel hebben dat je een drempel moet overstappen. Wanneer iemand een seksverslaving heeft, kunnen we je overigens niet met zekerheid vertellen. Misschien vind jij zelf het al een verslaving bij twee keer per dag, maar, als het je leven niet beïnvloedt, waarom zou je je dan ‘moeten’ laten behandelen? Met andere woorden, als je erover twijfelt, neem dan contact op met een professional. Er bestaat geen eenduidig antwoord op wat wel en niet gezond is op dit vlak.

Conclusie

Dus, langdurige onthouding van seksuele activiteit kan verschillende fysieke en emotionele gevolgen hebben voor mannen, waaronder prostaatproblemen, verhoogde stressniveaus en verminderd zelfvertrouwen. Het is belangrijk voor mannen om een gezonde balans te vinden tussen seksuele activiteit en andere aspecten van hun leven, en open communicatie te handhaven in romantische relaties.

Gerelateerd
Gezondheid

Hartslag in oor: reden tot paniek?

Soms zit het leven mee en soms zit het leven tegen. Helaas. Want alle fysieke ongemakken die bij het ‘leven’ als mens…
Eten & Drinken

Hoeveel boerenkool per persoon?

De wintermaanden staan om de hoek en dus wordt er in Nederland weer massaal de aardappelstamper uit la getrokken. Niet om heel…
Eten & Drinken

Hoeveel shoarma per persoon?

Als er bij uitstek een maaltijd is dat je goed in ‘bulk’ kan maken en wat mannen over het algemeen lekker vinden,…