Eten & Drinken

Tips om whiskey goed te bewaren

photo of person holding glass bottle

Eerlijk is eerlijk, we vinden het méér dan heerlijk om af en toe een nipje whiskey te nemen. Niet dat we dit elke dag doen, maar op een paar nipjes in het weekend zal het wel ongeveer neerkomen. Wij denken inmiddels wel te weten hoe we de geopende whiskey moeten bewaren en zijn benieuwd of jij daar ook van op de hoogte niet.

Well, we guess not, want anders had je waarschijnlijk deze blog niet aangeklikt. Natuurlijk is dat absoluut niet erg, want wij zijn er juist om je te helpen. Dus, bij deze kunnen we je vermelden dat je in deze blog de meest geweldige tips zal krijgen om whiskey goed te kunnen bewaren. Mocht je na afloop nog vragen hebben, dan is er vast een slijterij bij jou in de buurt die je van nog meer informatie kan voorzien.

Algemene kennis over whiskey

Whiskey, ook wel geschreven als whisky (afhankelijk van de regio), is een sterke alcoholische drank die wordt gedistilleerd uit gegist graanbeslag en vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten. Het graanbeslag kan onder meer bestaan uit gerst, maïs, rogge of tarwe, afhankelijk van de specifieke stijl van whiskey. Tijdens het distillatieproces wordt de alcohol geconcentreerd en krijgt het zijn karakteristieke smaak en aroma’s.

In principe is het zo dat een whiskey over de jaren heen rijpt in het eikenhouten vat. Hoe langer het rijpingsproces, hoe beter de whisky in principe wordt. Als de whiskey wordt gebotteld, stopt het proces van rijping. Het is dus een fabel dat een whiskey uit de vorige eeuw per definitie beter smaakt, ook al is die minder lang gerijpt dan eentje die jij vorige week nog hebt gekocht. Maar goed, in principe is het zo dat whiskey oneindig houdbaar is wanneer je de fles nog nooit hebt geopend en hem juist bewaard.

Hoe bewaar je whiskey dan goed?

Het correct bewaren van whiskey is essentieel om de smaak en kwaliteit van de drank te behouden. Factoren zoals temperatuur, licht en lucht kunnen allemaal invloed hebben op de smaak en aroma van whiskey. We zullen nu verder gaan op een aantal tips. Tips die je vertellen hoe je whiskey juist bewaard.

Let op: in theorie kan (geopende) whiskey wel degelijk bederven. Echter moet je het dan wel zo ‘bont’ maken, dat het in de praktijk nauwelijks voorkomt.

Tip 1: Rechtopstaand bewaren

De tip die je vrijwel het meest zal tegenkomen over het correct bewaren van whiskey, is dat je het rechtopstaand moet bewaren. Dit wil je doen om te voorkomen dat de kurk uitdroogt en lucht de fles binnendringt.

Tip 2: Temperatuur

Inderdaad, het ziet er schitterend uit om een fles drank op een plateau in het felle zonlicht te zetten. Echter is dit absoluut niet goed voor de whiskey, want deze dient in een gematigd en stabiel klimaat te staan. Het beste zet je de whiskey op een plek waar het ongeveer tussen de 15 en 18 graden Celsius is en waar de temperatuur constant blijft. Grote temperatuurverschillen tasten de kwaliteit van de whiskey aan.

Tip 3: Donker

Een donkere plek is goed om te kiezen voor het bewaren van whiskey. Hier kan de whiskey niet worden aangetast door zonlicht. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat de alcohol wordt aangetast en zal eveneens de kleur en smaak aanpassen.

Eindoordeel: de kelder vormt in principe een perfecte plek om whiskey rechtopstaand te bewaren. Heb je geen kelder? Zoek naar een kastje waarin de temperatuur relatief stabiel blijft en er zo dezelfde omgeving kan worden gecreëerd als in de kelder.

Verschil tussen een geopende en gesloten fles

Als je een nieuwe fles whiskey hebt gekocht die je nog niet hebt geopend, is het het beste om deze gesloten te bewaren op een koele, donkere plaats, bij voorkeur bij een constante temperatuur. Dit helpt oxidatie te voorkomen en behoudt de smaak en aroma’s van de whiskey. In principe is zo’n fles for ever houdbaar. Dit verandert echter wanneer je de fles opent…

Zodra je een fles whiskey hebt geopend, komt deze in contact met zuurstof, wat na verloop van tijd de smaak kan beïnvloeden. Veel mensen geven er dan ook de voorkeur aan om een geopende fles binnen een paar jaar (1 tot 3 jaar) te consumeren om de optimale smaak te behouden. Echter bestaat er geen eenduidig advies hierover. Er geldt in elk geval dat hoe minder whiskey er in de fles zit, hoe vatbaarder de drank is voor veranderende omstandigheden. Sluit de fles altijd goed af om de verandering in lucht tegen te gaan. En, maar dit is maar wat je er zelf van vindt, giet de whiskey over in een kleinere fles als hij halfleeg is. Zo kan er zo lang mogelijk een gelimiteerde hoeveelheid zuurstof bijkomen.

Hoe drink je whiskey?

Nu je precies weet hoe je whiskey eigenlijk moet bewaren, willen we je nog even wijzen op de manier waarop je whiskey eigenlijk dient te consumeren.

  1. Kies een geschikt glas, bijvoorbeeld een tumbler of een Glencairn-glas.
  2. Schenk een kleine hoeveelheid whiskey in het glas. Zo’n 35 cl wordt als standaard gezien.
  3. Neem het glas bij de steel en wals de whiskey voorzichtig om de aroma’s vrij te laten komen.
  4. Ruik voorzichtig aan de whiskey om de complexe geuren te ontdekken.
  5. Neem een ​​kleine slok en laat de whiskey rond je tong rollen om de smaken te proeven.
  6. Geniet langzaam van de whiskey en herhaal indien gewenst. Cheers!

Sommigen kiezen er overigens voor om whiskey met ijs te drinken. Dit kan zeker, maar wees je ervan bewust dat het de smaak verandert en dat de whiskey ook wordt verdund. Niet per se iets wat per se positief is. Maar goed, om te weten wat er gebeurt, moet je het maar gewoon een keer proberen, denken wij dan maar.

Conclusie

Het correct bewaren van whiskey is essentieel om de smaak, aroma en kwaliteit van de drank te behouden. Door rekening te houden met factoren zoals temperatuur, licht, luchtvochtigheid en bewaaromstandigheden, kun je ervoor zorgen dat je favoriete whiskey zijn volle smaak behoudt, of het nu gaat om een gesloten fles of een geopende fles. Middels het toepassen van de juiste bewaartechnieken, kun je optimaal genieten van je whiskeycollectie en blijven genieten van heerlijke druppels. Ennûh, vergeet niet om regelmatig te controleren op veranderingen in smaak en aroma, en om geopende flessen binnen een redelijke tijd te consumeren om de kwaliteit te behouden.