Gezondheid

Watervergiftiging hoeveel liter & meer informatie

person holding clear drinking glass

Water drinken is gezond. Althans, dat is wat de meeste mensen zeggen. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Het helpt bij het afbreken van voedsel, het helpt bij de temperatuurregulatie, het behouden van je vochtbalans, gewichtsbeheersing, de gezondheid van je huid en nog zó veel meer. Je zou daarmee kunnen zeggen dat je eigenlijk niet zonder water kan.

En dus, het drinken van zo’n twee liter water op een dag, wordt absoluut aangeraden. Echter zijn er ook mensen die doorslaan in de ‘wonderen’ van water. Zij komen in de worst case scenario terecht in het ziekenhuis met een watervergiftiging. Niet iets dat je zou willen, lijkt ons. Anyway, het gaat dan om extreme gevallen die liter naar liter water naar binnen gieten. In dit artikel zullen we het een en ander over de watervergiftiging vertellen en nog veel meer. Benieuwd? Lees dan gauw verder

Wat is een watervergiftiging?

Een watervergiftiging, ook wel hyponatriëmie genoemd, treedt op wanneer iemand te veel water in korte tijd drinkt, wat de balans van natrium in het lichaam verstoort. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat de vochtbalans in cellen flink wordt verstoord. Het water stroomt naar cellen in de meest vitale organen, terwijl de cellen enorm zijn uitgezet. Het kan leiden tot een hersen- of longoedeem, waar in beide situaties enorme gevolgen kunnen voorkomen. De hyponatriëmie is in dit verhaal eigenlijk een tekort aan natrium in het lichaam. Een gevolg van te veel water drinken en iets dat zich resulteert in hetgeen in de volksmond bekend staat als een ‘watervergiftiging’.

Symptomen

Bij zoiets als dit, horen natuurlijk ook symptomen. Symptomen waaraan je kan merken dat er iets in je lichaam niet goed gaat. Lees:

  • misselijkheid
  • braken
  • hoofdpijn
  • verwarring
  • vermoeidheid
  • spierkrampen
  • toevallen
  • (in de ergere gevallen) coma
  • en meer

Situaties waarin mensen te veel water drinken, is bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het handhaven van een goede vochtbalans is essentieel om dit te voorkomen. Je moet luisteren naar je lichaam en weten dat er een grens is. Bij symptomen van watervergiftiging is onmiddellijke medische hulp dan ook noodzakelijk om ernstige complicaties te voorkomen.

Wanneer treedt een watervergiftiging op?

In principe treed een watervergiftiging op, op het moment dat de natrium-water balans dermate is verstoord, dat het niet meer te redden valt. Het water neemt de absolute overhand. Bij hoeveel liter water dat precies is, is moeilijk te zeggen.

Je nieren kunnen in principe grote hoeveelheden (liters) op een dag verwerken. Dat doen ze dan ook graag. Maar als jij in een split second bedenkt dat het een goed idee is om 5 liter water naar binnen te tanken, dan kan jij ook wel begrijpen dat dat absoluut geen handig idee is geweest. Bovendien is het eigenlijk zo dat je lichaam zich vanzelf gaat verzetten tegen het ’te veel’ of overschot aan water. Zelfs op een warme dag hebben de meeste mensen moeite om aan die 1,5 – 2 liter water te komen, dus bij de meeste mensen zal het dan ook niet snel verkeerd gaan.

Kan je weten bij hoeveel liter er watervergiftiging optreedt? Niet echt, al is er wel wat voor te zeggen dat het geregeld misgaat bij het consumeren van grote hoeveelheden water (meerdere liters) in één keer

Risicogroepen

Toch gaat het weleens verkeerd. Dat zou misschien eens kunnen voorkomen bij sporters die te veel water hebben gedronken, maar in principe zijn er twee andere groepen, bij wie een hoger kans op watervergiftiging bestaat.

  • Drugsgebruikers
    Heb je weleens XTC gebruikt (foei), dan herken je misschien het gevoel van een droge mond. Het resultaat? Die persoon gaat water drinken. Echter bevat XTC een stofje waardoor je moeite hebt met plassen. Wat er gebeurt is dat diegene veel water drinkt, maar niet verliest. Et voilà, een watervergiftiging komt sneller om de hoek kijken dan je denkt
  • Ziekte
    Heb je een aandoening aan de nieren of een andere ziekte, dan zou het kunnen zijn dat je bijvoorbeeld moeite hebt met urineren. Het kan ook iets anders zijn, waardoor je als persoon juist meer vocht zal vasthouden. De kans op een watervergiftiging zit dan al gauw in een klein hoekje, ook al drink je niet eens meer dan dat jij bijvoorbeeld vóór die ziekte deed.

In het tweede geval zal je natuurlijk altijd een arts kunnen contacteren over het reilen en zeilen van de bepaalde aandoening. Waarschijnlijk zal hij/ zij je ook al hebben geïnformeerd over de belangrijke punten.

Voldoende water drinken op een dag

Dus hoewel ergens, in een piep, piepklein hoekje er een kans bestaat op een watervergiftiging, zal dat met een litertje of twee in een gezond en gebalanceerd dieet, eigenlijk niet voorkomen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, zo’n gebalanceerd dieet?

Het is van cruciaal belang om de hoeveelheid water die je drinkt in evenwicht te houden met een gezond en gebalanceerd dieet. Je kunt twee liter water opnemen door verspreid over de dag te drinken. Drink bij elke maaltijd een glas van 250 ml en drink ook tussen elke maaltijd een glas van 250 ml. Neem er nog eentje voor het slapen gaan en je zit al op 1,5 liter water. Alsof het níks is. Combineer die paar glazen met voedingsmiddelen die water bevatten, zoals komkommers, selderij, watermeloen en tomaten. Deze zullen je lichaam van extra voedingsstoffen voorzien én het is ‘gratis’ water. Houd je overigens niet echt van water, dan is een kruidenthee of water met wat fruit/ groente op z’n tijd best prima. En, last but not least, vermijd overmatig water drinken in korte tijd om watervergiftiging te voorkomen.

Conclusie

Een watervergiftiging kan zeer gevaarlijke gevolgen hebben voor je lichaam. Drink dus nooit ineens hele grote hoeveelheden water en zorg ervoor dat je je lichaam ook met andere stoffen blijft voeden. Ook als je bijvoorbeeld door vrienden wordt uitgedaagd om dit soort rare praktijken aan te halen, zal je sterk moeten zijn en ‘nee’ zeggen. Liever een avond een ‘loser’ dan dat je jezelf vergiftigd, nietwaar?

Gerelateerd
BlogTech

Hoe de snelste motoren steeds sneller worden

Sneller is niet altijd beter, maar sneller is wel vaak leuker. Je sjeest overal tussendoor en voelt je als een koning op…
Tech

Kan je zelf de hemelbekleding van je auto repareren?

Wat dat betreft is de mens een heel interessant volk. Laten we zeggen dat grofweg de ene helft graag alles zelf wil…
BlogInspiratie

Alles over de Top Boy cast

Nou, joe hè. Als er een serie lang op zich liet wachten, dan is het misschien Top Boy wel. Tenminste, waar andere…