De wintermaanden staan om de hoek en dus wordt er in Nederland weer massaal de aardappelstamper uit la getrokken. Niet om heel specifiek zoiets als aardappelpuree te maken, maar juist voor die heerlijke stampotten. Hutspot, hete bliksem, stamppot rauwe andijvie en niet te vergeten, boerenkool. Het is relatief makkelijk om te maken en heeft een heerlijke smaak. Een paar spekjes en wat rookworst erbij en je bent klaar om deze maaltijd te serveren. Maar hoeveel boerenkool moet je eigenlijk per persoon rekenen? In dit artikel zullen we je het antwoord op deze en nog veel meer andere vragen geven. Lees gauw verder en geniet vanavond nog van een bord heerlijke, Hollandse kost.
Hoeveel boerenkool heb je nodig?
De hoeveelheid boerenkool die je per persoon nodig hebt, zal variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Echter kan je prima van het volgende gemiddelde uitgaan:
Boerenkool, bestaande uit de groente, aardappelen en spekjes, serveer je per 400 gram. Dit is genoeg voor een gemiddelde eter.
Echter is dat misschien niet het antwoord op de vraag waar je naar zocht, gezien dit je niet vertelt hoeveel rauwe boerenkool je dan nodig hebt in je recept. We leggen je het uit:
Ga uit van ongeveer 125 gram rauwe, gewassen en gesneden (dus panklare) boerenkool per persoon. Om de stamppot te maken, voeg je hier nog eens 250 gram kruimige aardappels aan toe. Met ongeveer 50 gram spekjes per persoon, geef je het recept nog eens een extra boost.
Natuurlijk kan je ervoor kiezen om juist minder aardappels en meer boerenkool of andersom te doen. Het is altijd een beetje een kwestie van doseren, waarbij je je kan afvragen of je meer van groente of aardappel houdt. Vergeet trouwens ook niet om een rookworst te kopen. Veel mensen kiezen voor een fijne rookworst van varkensvlees, maar geloof ons als we zeggen dat een runderrookworst ook veel voor je gerecht kan doen. Overigens is deze variant vaak wel wat duurder en zal je daar dus rekening mee moeten houden. Je hele goedkope gerecht is dan toch niet zo goedkoop meer, of zoiets.
Bereiding van stamppot boerenkool
Nu je weet hoeveel boerenkool je nodig hebt, laten we eens kijken naar de bereiding. Hier is een eenvoudige stapsgewijze handleiding voor het bereiden van heerlijke boerenkool:
- Boerenkool voorbereiden
Begin met het grondig wassen van de boerenkoolbladeren. Verwijder eventuele vuilresten en snijd de harde stelen weg. Daarna wil je de boerenkoolbladeren in kleine stukken snijden. Dit maakt het gemakkelijker om te koken en te serveren. Spoel hierna de bladeren nog eens af in een vergiet, om het knarsen van zand tussen je tanden te voorkomen. - Aardappelen voorbereiden
Schil de aardappelen en snijdt deze, indien nodig, in wat kleinere stukken. Verwijder eventuele oneffenheden en spoel de aardappelen goed af, voor je ze in de pan doet. - Spekjes bakken
In een losse bakpan bak je de spekjes alvast, die je dan later aan de stamppot toevoegt. - Boerenkool en aardappelen koken
Doe de boerenkool in een pan en leg hier de aardappelen op. Voeg nu water toe, tot het moment dat de aardappelen onder water staan. Veel meer dan dat heb je niet nodig. Je kookt het hele mengsel voor ongeveer 15-20 minuten, tot in ieder geval de aardappels gaar zijn. Ongeveer halverwege, wanneer je nog tien minuten moet, voeg je de rookworst toe. Zo kan deze alvast meegaren. - Stampen maar
Als je de rookworst, aardappelen en de boerenkool klaar hebt, ga je het geheel afgieten. De rookworst haal je voorafgaand aan deze handeling uit de pan en houd je warm tot het moment van serveren. Na het afgieten ga je stampen en voeg je eventueel wat boter toe om het geheel wat smeuïger te maken. Net voor het einde van het stampen, voeg je de spekjes toe, zodat deze vermengen met het mengsel. - Serveren
Snijdt de rookworst in plakjes of verdeel het in het aantal personen dat mee eet en leg deze op de borden waarop je de boerenkool ook gaat serveren. Voeg eventueel nog wat mosterd, zilveruitjes, augurk of wat anders lekkers aan de maaltijd toe. Wij zouden zeggen: eet smakelijk!
De hoeveelheden van alle ingrediënten hangen natuurlijk af van de hoeveelheid eters die je meeneemt. Qua rookworst adviseren we je overigens om ongeveer een derde per persoon te rekenen, al zal dat van persoon tot persoon verschillen. Laat je de spekjes weg en neem je een vegetarische rookworst, dan is het gerecht al vegetarisch. Vegan boerenkool zou je wel kunnen maken, echter is het enige probleem dan dat je de boter niet kan toevoegen. Gebruik in de plaats daarvan wat kookvocht waarin je aardappel en boerenkool hebt gekookt.
Gezondheidsvoordelen van boerenkool
Dat veel mensen boerenkool lekker vinden, is absoluut iets positiefs! Wist je namelijk dat er vele gezondheidsvoordelen aan boerenkool kleven?
Boerenkool is een groene bladgroente die bekend staat om zijn indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Deze superfood zit boordevol voedingsstoffen en biedt tal van positieve effecten op onze gezondheid. Allereerst is boerenkool een rijke bron van vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, C en K, calcium, kalium en ijzer. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een sterker immuunsysteem, gezonde botten en een goed functionerend zenuwstelsel. Bovendien bevat boerenkool antioxidanten, die ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en het risico op chronische ziekten verminderen. De vezels in boerenkool bevorderen een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing door het gevoel van verzadiging te vergroten.
Eens per twee weken of zelfs per week boerenkool op het menu, kunnen we hieruit concluderen!