Blog

Koelvloeistof Action, Lidl & meer Budget Keuzes

red and black car on road during daytime

Koelvloeistof wordt gebruikt in voertuigen om de motor af te koelen en te voorkomen dat deze oververhit raakt. Het helpt de temperatuur van de motor te reguleren en bevriest niet bij lage temperaturen. Koelvloeistof heb je écht nodig, geloof ons maar. Vul je het namelijk niet of nooit bij, dan bestaat er een kans op schade van de motor en/ of de cilinderkoppen. Kopen, dus!

In sommige (of misschien wel de meeste) gevallen maakt het niet echt uit welke koelvloeistof je gebruikt. Met andere woorden: je kan gewoon naar de Action om de vloeistof aan te schaffen. In deze blog laten we je zien waar je, naast de Action, nog meer budget keuzes koelvloeistof kan vinden. Het leven is immers al duur genoeg, dus als je ergens op kan besparen, vertellen we je dat graag. Let op: controleer altijd van te voren bij een professional of dit ook daadwerkelijk kan. Het zou zonde zijn als je alsnog schade oploopt.

De beschrijvingen van iedere koelvloeistof geeft informatie over die specifieke variant, maar ook over het gebruik van koelvloeistof zelf. Zeer nuttige informatie, dus lees alles secuur door.

Koelvloeistof Action

Bij de Action vind je in totaal twee varianten van koelvloeistof. Neem de informatie in je op en bekijk welke waarschijnlijk het meest geschikt is voor jouw auto.

C&C koelvloeistof (roze, D/G12)

Prijs: €2,39
Inhoud: 1 liter
Prijs per liter: €2,39

Goed, in een gemiddelde auto zal ongeveer zo’n 5 liter aan koelvloeistof kunnen. Dat betekent echter niet dat je vijf liter aan koelvloeistof nodig hebt. Dit heeft ermee te maken dat je al veel eerder een melding van ‘bijvullen’ krijgt. Dit voorkomt dat je auto op enig punt zonder komt te zitten. In ieder geval is het belangrijk dit op tijd te doen, en met de koelvloeistof van de Action zal dat prima verlopen. Kenmerkend aan de vloeistof is, is dat het gebruiksklaar is. In Nederland zal je waarschijnlijk geen problemen ondervinden met het gebruik ervan, gezien het te gebruik is tot -26 ℃. Omdat het gaat om een relatief kleine verpakking, is de vloeistof makkelijk bij te vullen. Veel succes!

Klik hier om de koelvloeistof te bekijken

C&C koelvloeistof (blauw, C/G11)

Prijs: €1,99
Inhoud: 1 liter
Prijs per liter: €1,99

Deze koelvloeistof is iets goedkoper dan we hierboven hebben besproken. Dat heeft een reden, want roze koelvloeistof is net wat anders dan deze blauwe variant. Het belangrijkste verschil tussen roze en blauwe koelvloeistof is de chemische samenstelling en toepassing. Roze koelvloeistof, zoals G12+, is geschikt voor moderne voertuigen en biedt langdurige corrosiebescherming. Blauwe koelvloeistof is traditioneel en wordt vaak gevonden in oudere voertuigen. Het is cruciaal om de juiste koelvloeistof te gebruiken volgens de fabrikantsspecificaties. Meestal wordt voor auto’s vóór bouwjaar 1997 nog de blauwe variant gebruikt. In het geval van deze specifieke vloeistof is het overigens te gebruiken tot -25 ℃.

Klik hier om de koelvloeistof te bekijken

Koelvloeistof Lidl

Helaas is er op het moment van schrijven geen koelvloeistof voor de auto te koop bij de Lidl. Echter zijn er in het verleden nog weleens een paar acties geweest met koelvloeistof. Dus we sluiten het niet uit dat het product in de toekomst weer terugkomt. Sterker nog, misschien is het nu wel weer aanwezig. Klik hier om naar de website van de Lidl te gaan en bekijk zelf of het product er misschien weer is.

Andere budget keuzes

Natuurlijk zijn er talloze andere budget keuzes op de markt. Je koopt deze variërend bij een winkel als de Action, maar ook bij bouwmarkten en talloze webshops. We zetten een aantal budgetkeuzes voor je op een rijtje. Lees:

Koelvloeistof Gamma

Prijs: €13,99
Inhoud: 5 liter
Prijs per liter: €2,80

De GAMMA koelvloeistof 5L is blauw. Én geschikt tot temperaturen tot -25 ℃. Het gaat in dit geval om een gebruiksklare substantie. Dit betekent dat je niets meer hoeft te vermengen en het dus regelrecht de auto in kan gieten. Je moet hierbij wel voorzichtig doen, omdat het niet een goedje is dat je op je wil krijgen. Sterker nog, het kan bij langdurige/ herhaalde blootstelling zelfs schade aan organen veroorzaken. Dit is dus bij het inademen al zo, moet je nagaan wanneer het wordt ingeslikt. Het is dan direct nodig om een arts te raadplegen. Deze laat je bij voorkeur ook het etiket zien. Natuurlijk klinkt dit hartstikke ‘dramatisch’, maar hier kan je eigenlijk niet serieus genoeg over zijn.

Klik hier om de koelvloeistof te bekijken

Koelvloeistof Autodoc

Prijs: €5,79
Inhoud: 1 liter
Prijs per liter: €5,79

Hier presenteren we een koelvloeistof met een nog nét wat andere specificatie dan we voorheen hebben gezien. Het gaat om de FEBI BILSTEIN 172015 Antivries / koelvloeistof G13 Violet, 1L. Je ziet het al, de specificatie is dus G13, de vloeistof zelf is roze (of violet). Misschien wel een detail dat je over het hoofd ziet, maar zeker wel van belang. Het grootste verschil met de G12-varianten, is dat G13 wordt gemaakt met glycerine in plaats van glycol. Dit is een stuk meer milieuvriendelijk dan glycol. Zie het als een soort betere, hernieuwde variant van G12. Deze specifieke koelvloeistof is overigens goed voor auto’s van Audi, Man, Cupra, Peugeot, Seat, Skoda en Volkswagen. Of jouw specifieke model hier ook onder valt, kan je wellicht checken op de website.

Klik hier om de koelvloeistof te bekijken

Koelvloeistof Toolstation

Prijs: €13,28
Inhoud: 5 liter
Prijs per liter: €2,66

Kiek an‘, vandaag voor 22.00u besteld, morgen in huis! Wanneer je het spul dus met noodzaak nodig hebt en niet de deur uit kan of de winkels al dicht zijn, is dit misschien een goede optie. Het gaat in dit geval om de blauwe variant, al hebben ze de vloeistof ook wel in andere varianten te koop. Dat is eigenlijk bijna overal zo. In ieder geval de blauwe en roze G12 variant zul je wel aan kunnen schaffen. Het is namelijk voor een bedrijf ook helemaal niet aantrekkelijk om maar één van de twee aan te schaffen. Dus, zie je de ene staan en heb je de andere nodig, schroom dan niet om nog even verder te kijken. De klantenservice contacteren bij vragen is natuurlijk ook nog altijd een optie.

Klik hier om de koelvloeistof te bekijken

Koelvloeistof Bol.com

Prijs: €10,98
Inhoud: 1 liter
Prijs per liter: €10,98

Ook de Protecton Koelvloeistof Auto G12/G12+ | 1 Liter | Beschermt tegen Corrosie, Oververhitting en Vorst hoef je niet te verdunnen en kan je eigenlijk gewoon toevoegen. Het mooie aan deze variant, is dat je hem eigenlijk nooit hoeft te vervangen, tot het moment dat er sprake is van een lek. Of dit ook geldt voor jouw specifieke variant koelvloeistof, kan je lezen in de fabrieksspecificaties. Verder vraag je je misschien af waarom deze variant in deze blog staat, gezien het een stuk duurder is. Nou, omdat je het dus in principe maar één keer aanschaft en volgens een website als de ANWB ongeveer een tientje per liter betaald. Daarmee zeggen we niet dat alle andere vloeistoffen direct slecht zijn, maar sommige mensen zijn hier wel wat gevoelig voor. Onder het mom ‘duur staat gelijk aan kwaliteit‘ is dit een goede optie om aan te schaffen.

Klik hier om de koelvloeistof te bekijken

Koopgids koelvloeistof

We eindigen dit artikel met een beknopte koopgids voor koelvloeistof. Zo kan jij wat gerichter zoeken en raak je je er misschien van op de hoogte om het aan te schaffen. Nou ja, doe met de informatie wat je wil, we zijn er in ieder geval om je te helpen, niet om werk voor jou te doen.

  1. Type Koelvloeistof: Koelvloeistof komt in verschillende soorten, zoals ethyleenglycol en propyleenglycol. Kies het type dat geschikt is voor jouw voertuig en klimaat.
  2. Mengbaarheid: Controleer of de koelvloeistof compatibel is met de bestaande koelvloeistof in je voertuig. Sommige koelvloeistoffen zijn universeel mengbaar. Als je niet weet wat er al in je auto zit, raden we je aan een garage te raadplegen. Kunnen ze het meteen ook voor je bijvullen.
  3. Kleur: Koelvloeistoffen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals groen, roze, blauw en geel. De kleur dient als visuele indicator, maar de chemische samenstelling is belangrijker.
  4. Concentratie: Verdun de koelvloeistof volgens de instructies op de verpakking of het voertuighandboek om de juiste mengverhouding te behouden.
  5. Compliantie: Zorg ervoor dat de gekozen koelvloeistof voldoet aan de specificaties die worden aanbevolen door de fabrikant van jouw voertuig.
  6. Grootte van de Verpakking: Koelvloeistof is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen, van kleine flessen tot grotere containers. Kies de maat die past bij je behoeften. Vanuit een kleinere verpakking kan je beter schenken, maar het is tegelijkertijd ook vaak wat duurder in verhouding.

Eigenlijk zijn al deze tips wel logisch, maar je moet het wel weten. Vergeet je bijvoorbeeld de concentratie van het goedje aan te passen, dan is schade aan je motor niet onvermijdelijk. Also, we’ve said it once and will say it again: als je twijfelt over ook maar één aspect, neem contact op met een professional. Zij zijn er om je te helpen en met hun hulp bouw je meteen een stukje garantie in, mocht het toch op een manier verkeerd gaan.

Gerelateerd
Tech

Handwarmers Action, Lidl & meer budgetkeuzes

We zijn bloedserieus als we zeggen dat er mensen zijn die door een aandoening last kunnen krijgen van koude handen (en voeten)….
BlogTech

Kofferlabel Action, Lidl & meer Budget Keuzes

Welkom bij deze blog over budget keuze kofferlabels. We laten hier zien dat zelfs de kleinste details een grote impact kunnen hebben…
Blog

Waar staat een LV kenteken voor?

Het beschikken over een auto is compleet normaal geworden binnen onze samenleving. Het kentekenbewijs dat geïntroduceerd is nadat de eerste auto’s op…