Gezondheid

Hartslag in oor: reden tot paniek?

Man in Black Top Covering Ears With Fingers

Soms zit het leven mee en soms zit het leven tegen. Helaas. Want alle fysieke ongemakken die bij het ‘leven’ als mens horen, zijn allesbehalve prettig. Zo breken veel mensen in hun leven hun arm/ been/ vinger/ etc. en kampen anderen juist met klachten zoals hoofdpijn en buikpijn. Daarnaast zullen velen ook nog eens te maken krijgen met een soort onverklaarbare pijntjes en andere ongemakken. Of nouja, onverklaarbaar is het maar in enkele gevallen.

Kamp je sinds enige tijd namelijk met het horen of voelen van je hartslag in je oor, dan is dat soms wel degelijk te verklaren. Tenminste, er bestaat gewoon een naam voor, namelijk pulserende tinnitus. Wat deze aandoening precies is, hoe je dit herkent en wat je er (eventueel) tegen kan doen, lees je in dit artikel.

Hartslag in je oor, is dat tinnitus?

Mocht je bijvoorbeeld een middag hard sporten en ervaar je op het hoogtepunt dat je je eigen hartslag hoort kloppen in je oor, dan is dat niet zo zeer een reden tot paniek. Maar, hoor je je hartslag nog steeds of eigenlijk altijd in rust, dan kan het duiden op wat anders. Dat anders, zoals je weet, wordt ook wel aangeduid als pulserende tinnitus.

Let op: mensen met pulserende tinnitus ervaren niet per definitie het pulseren van hun hart. Dit kan ook een andere ritmische toon met onderbrekingen zijn.

Wat is pulserende tinnitus?

Pulserende tinnitus is een auditieve aandoening die wordt gekenmerkt door het horen van geluiden in het oor, meestal in de vorm van pulserende geluiden die dus synchroon kunnen lopen met de hartslag. Overigens is het goed om te vermelden dat er maar ongeveer 1% van de mensen met tinnitus, kampt met pulserende tinnitus. Vaak is het dan ook nog eens aan één kant hoorbaar. Pulserende tinnitus is géén aandoening veroorzaakt door gehoorproblemen, maar wordt veroorzaakt door spieren of bloedvaten. Daarmee kan je pulserende tinnitus classificeren als een fysieke aandoening.

Oorzaken van pulserende tinnitus

Nu je weet dat pulserende tinnitus voorkomt als fysieke aandoening, is het wellicht interessant om te vermelden wat het nou veroorzaakt. We vertellen je graag wat voor oorzaken het zou kunnen betreffen. Sowieso geldt dat de ‘hoofdoorzaak’ een bloedvaten probleem is, maar dat kan op zichzelf dus worden bepaald door een aantal oorzaken. Lees:

  • Verhoogde bloeddruk
    Mocht je kampen met een hoge bloeddruk, dan kan dat leiden tot pulserende tinnitus. De bloedstroom is turbulent en kan het geluid in je oor veroorzaken.
  • Nauwe bloedvaten
    We maken het nog ingewikkelder, want nauwe bloedvaten kunnen ook door meerdere oorzaken ontstaan. Zo kan het zijn dat je kampt met aderverkalking (atherosclerose). Een andere mogelijkheid is dat je bloedvaten zijn misvormd of kampen met een andere aandoening.
  • Glomustumoren
    Deze goedaardige tumoren groeien erg traag in het hoofd-halsgebied en kunnen uiteindelijk zorgen voor een verdrukking van de bloedvaten en zenuwen in dat gebied. Het is vervelend en moet worden behandeld, maar zal in principe niet veel kwaad doen.

Naast deze oorzaken, zou het kunnen zijn dat er wat anders aan de hand is. De constatering van pulserende tinnitus zal daar (meestal) op duiden. Weet sowieso dat pulserende tinnitus zelf, dus het kloppen in je oor, eigenlijk niet veel kwaad kan. Sterker nog, met de juiste behandeling van de onderliggende oorzaak, kan het zelfs weer verdwijnen. Het onderscheid zich daardoor nóg meer met de reguliere vorm van tinnitus, dat wordt veroorzaakt door gehoorschade. Gehoorschade is onomkeerbaar en de patiënt zal waarschijnlijk zijn levenslang ermee blijven kampen.

Diagnose en behandeling

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak, zullen er verschillende behandelingen voor de aandoening gelden. Echter moet dan wel eerst worden vastgesteld dat je pulserende tinnitus hebt. Deze opstelling van de diagnose, verloopt doorgaans via de KNO-arts, nadat je van de huisarts een verwijzing hebt gekregen.

Bij de KNO-arts (keel-neus-oor arts) zal er allereerst onderzoek worden gedaan naar het oor zelf. Deze wordt geïnspecteerd, waarna de arts met een stethoscoop je hart en bloedvaten zal beluisteren. Logischerwijs zal dit plaatsvinden in de plekken rondom je hals en oor. Vanaf dan gelden eigenlijk twee opties:

  • Het ritme loopt niet gelijk met je hart: er wordt een neus en keelholte onderzoek gedaan. Er zal iets wel of niet worden geconstateerd en indien nodig zal er verder onderzoek worden gedaan of zal de arts bepalen dat dat niet nodig is.
  • Het ritme loopt wel gelijk met je hart: denkt de KNO-arts dat er meer aan de hand is, dan zal je onderzoek worden doorgezet met een MRI of CT scan. Afwijkingen worden opgespoord en er kan wat gerichter worden onderzocht. Komt er niks uit het onderzoek, dan zal er afhankelijk van het advies/ de vermoedens/ het onderzoek van de arts andere onderzoeken plaatsvinden.

En als er niks aan de hand lijkt te zijn?

Onderzoek naar tinnitus

Als er uit alle onderzoeken eigenlijk niks ‘mis’ bij je blijkt te zijn, word je niet aan je lot overgelaten. Tenminste, je zal waarschijnlijk worden doorverwezen naar het centrum voor Tinnitus. Hier zal er bijvoorbeeld onderzoek worden gedaan naar gehoorschade of naar oorzaken voor een andere vorm van tinnitus. Er worden psychologische gesprekken met je gevoerd en je krijgt misschien wel te horen hoe je met het geluid moet omgaan. In ieder geval geldt dat je niet aan je lot wordt overgelaten. Het is inmiddels al een hele medische rit die je erop hebt zitten, dus je zal ongetwijfeld ergens hulp krijgen.

En dan tot slot willen we je graag ergens op wijzen. Mocht het zo zijn dat je vermoedens hebt van pulserende tinnitus, contacteer dan direct een arts. Een hartslag in je oor hoeft geen pulserende tinnitus te betekenen en als het wel zo blijkt te zijn, wil je er vroeg genoeg bijzijn. Weet dat je van deze blog geen garanties kan krijgen en dat kan bestaan dat sommige informatie niet 100% zal kloppen. De blog is immers niet geschreven vanuit een medische achtergrond.

Gerelateerd
Gezondheid

Lang geen seks? Dit zijn de gevolgen voor een man

Tja, het is wat het is, denken we dan maar. Op een gegeven moment krijgt een man in zijn leven de behoefte…
Eten & Drinken

Hoeveel boerenkool per persoon?

De wintermaanden staan om de hoek en dus wordt er in Nederland weer massaal de aardappelstamper uit la getrokken. Niet om heel…
Eten & Drinken

Hoeveel shoarma per persoon?

Als er bij uitstek een maaltijd is dat je goed in ‘bulk’ kan maken en wat mannen over het algemeen lekker vinden,…