De man die meedeed aan het programma Wie is de Mol?, de man die dat televisieprogramma ook nog won én later mocht presenteren. Nee, we hebben het niet over Art Rooijakkers, we hebben het over Rik van de Westelaken.
De indrukwekkende carrière van deze man, wie zijn partner is en nog veel meer, lees je in deze blog. We zijn waarschijnlijk net zoals jij gefascineerd over de manier waarop hij de harten van televisiekijkers veroverd en nog steeds ‘relevant’ is. Dus, laten we maar gauw beginnen. Veel leesplezier!
Wie is Rik van de Westelaken?
Geboren op 22 april 1971 in Amsterdam, kennen we Rik van de Westelaken als een bekende Nederlandse televisiepresentator en journalist. Hij staat bekend om zijn veelzijdige carrière, die we later in deze blog zullen uitdiepen.
Tegenwoordig kennen de meeste mensen het met name als presentator van het nog altijd populaire televisieprogramma Wie is de Mol?. Hij doet dit met veel overtuiging en is geliefd bij veel van zijn publiek, zélfs nadat hij het stokje van de oud-Wie is de Mol?-presentator Art Rooijakkers overnam. Van de Westelaken staat bekend om zijn charismatische persoonlijkheid en wordt zeer gewaardeerd in wat hij doet.
Carrière
En of er al een aantal parels van presentatorklussen op het cv van Van de Westelaken staan. Hij studeerde onder andere communicatiewetenschappen aan de UvA en haalde hiervoor zijn diploma. Allereerst werkte hij voor AT5 als redacteur, presentator en verslaggever. Al vroeg in zijn carrière was het presenteren dus al aanwezig. Een groot, eerste hoogtepunt was misschien wel het moment waarop hij het NOS Journaal zou presenteren. Zelfs bij het journaal van 20.00u, dat toch wel als een van de belangrijkste nieuwsuitzendingen op een dag is.
In 2008 kreeg hij de kans om de verslaglegging van de Paralympsiche Zomerspelen te doen, maar helaas werd hij ziek door een infectie. Pas in het volgende jaar zou hij weer starten met zijn functie als presentator van het NOS journaal.
Commerciële omroep
Tijden gingen voorbij en na een aantal jaar besloot Van de Westelaken afstand te doen van de publieke omroep. Hij wilde graag de wereld over reizen om daar programma’s te maken. Dat lukte, want zo maakte hij bijvoorbeeld een reportage onder de naam Rik over de Grens. Dit alles gebeurde bij Net5, maar niet veel later stapte hij in 2017 over naar SBS 6.
Het is niet onbekend dat personen in de televisiewereld een switch maken van de publieke naar de commerciële omroep en andersom. Tegelijkertijd is het ook niet onbekend dat ze later in hun carrière weer terugkomen. En zo verliep het ook bij Rik van Westelaken, want in 2018 is hij weer te zien bij AVROTROS. Vanaf dat moment zou hij zowel WIDM als EenVandaag presenteren.
Partner
Hoe interessant zijn leven in de wereld van de televisie dan wel niet mag zijn, we zijn natuurlijk ook erg geinteresseerd naar zijn liefdesleven.
Tijdens de puberteit kwam Van de Westelaken er een soort van achter dat hij op jongens viel. Tenminste, tot zijn achttiende verjaardag had hij eigenlijk alleen maar vriendinnetjes gehad, maar voelde altijd dat er iets miste. Pas toen hij ging studeren en in contact kwam met andere homo’s, wist hij ook dat hij uit de kast zou komen. Hoewel het een best moeilijke tijd was voor homoseksuelen (hiv uitbraak, discriminatie, etc.), was hij er toch zeker van, hoewel het wel schakelen was. Zijn familie nam het in ieder geval erg goed op en accepteerden hem meteen.
De eerste relatie van Van de Westelaken met een man duurde meteen zo’n 9 jaar. Hierna volgden nog twee andere relaties die erg lang stonden, maar na een derde relatiebreuk is het nu tijd voor ‘nummer 4’, zoals hij dat zelf wel eens in een interview omschreef.
Over zijn huidige partner is niet veel bekend, behalve dat hij graag uit de schijnwerpers blijft en mogelijk een baan heeft als ambtenaar. We gunnen Rik al het geluk toe!
Het belang van pride
Omdat Van de Westelaken zelf niet altijd de meest prettige ervaringen zijn met zijn seksuele geaardheid, vindt hij het belangrijk evenementen als pride op de kaart te zetten. Hij kreeg dan ook meermaals de kans om verslag te leggen van de Canal Parade die tijdens de jaarlijkse Amsterdamse pride plaatsvindt.
Hij stelt, naar eigen zeggen, dat homo-emancipatie nog steeds belangrijk is, omdat volledige acceptatie nog steeds niet van de orde van de dag is. En inderdaad, nog lang niet wordt de hele LHBTIQ+ -gemeenschap geaccepteerd. Er zal nog elke dag moeten worden gestreden naar het moment waarop iedereen wordt geaccepteerd zoals hij of zij is. Niemand verdient het om in elkaar te worden geslagen vanwege een seksuele geaardheid of iets dergelijks. Iedereen zou zich veilig moeten voelen, al helemaal in een land zoals Nederland, vinden wij.
Toekomstplannen van Rik van de Westelaken
We zijn erg benieuwd naar de nog volgende carrière of misschien wel ambities die aan het hart liggen van Van de Westelaken. We weten dat zijn reisprogramma’s op Net5 niet heel populair zijn geweest, dus wellicht geeft hij hier een nieuwe input aan, maar dan dus bij de publieke omroep. Anderzijds zit hij naar onze mening ook goed op zijn plek bij de programma’s EenVandaag en WIDM. Hij heeft er in ieder geval, bewust of onbewust, voor gezorgd dat hij populair is bij een groot publiek. Er zullen genoeg mensen zijn die stemmen voor ‘meer Rik op de tv!’. Zelfs nu de televisie en haar vaste programma’s in populariteit lijken te dalen. Al helemaal met de (opkomende en bestaande) streamingdiensten waar onbeperkt kan worden gekeken naar programma’s in verschillende niches.